5 km
Als je de laatste huizen van Veenendaal-West achter je hebt gelaten steek je de Slaperdijk over. Deze dijk werd in 1652 aangelegd door de Staten van Utrecht om Utrecht te beschermen tegen doorbraken van de Gelderse Rijndijk ten oosten van Rhenen. Na de Slaperdijk wandel je het Amerongse Bos in. Dit is één van de oudste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn ‘slechts’ honderd jaar oud, maar het Amerongse Bos kent bomen die er al meer dan 200 jaar staan!


10 km
Onze 10 km route neemt je nog wat verder mee ten westen van Veenendaal. Na de Slaperdijk gaan we het Amerongse Bos in, een echt ‘oudje’ op de Utrechtse Heuvelrug met bomen van meer dan 200 jaar oud. We zetten koers richting het Egelmeer, een voormalig hoogveengebied. Hier kunt u genieten van een bakje koffie met appeltaart. Op de heidevlakte naast het Egelmeer kunt u nog een grafheuvel zien. Na het Egelmeer gaan we richting de Elsterberg (62m) alwaar u een prachtig uitzicht heeft over de Gelderse Vallei. Hierna keert u terug richting Veenendaal, via de prachtige beukenlanen van Landgoed Prattenburg.


15 km
Ook deze fraaie route neemt ons na de Slaperdijk mee richting het Egelmeer. In het gebied rond het meer liggen verschillende heidegebiedjes. Staatsbosbeheer wil deze gebieden met elkaar te verbinden om zo bedreigde diersoorten als de zandhagedis en de hazelworm een groter leefgebied te verschaffen. Na een bakje koffie met wat lekkers wandelen we door richting de Amerongse Berg en klimmen we naar de Eenzame Eik. Deze eik is vermoedelijk in 1792 geplant tijdens de aanleg van het Sterrenbos en is het opvallende midden van een cirkelvormige structuur die ook wel die ook wel ‘De Manege’ werd genoemd. We zetten koers richting de Elsterberg en keren terug richting Veenendaal langs landgoed Prattenburg.


20 km
Voor de sportieve wandelaar die wel van een uitdaging houdt is onze 20 km de geschikte keuze. Deze wandeling wordt gekenmerkt door enorm veel afwisseling. Tijdens het wandelen lopen we door de bossen, komen we langs heidevelden, kunnen we grafheuvels zien, klimmen we naar het hoogste punt van het Amerongse Bos (bij de Eenzame Eik, een unieke boom midden in het Sterrenbos, dat in 1792 werd aangelegd door de eigenaren van kasteel Amerongen), kunnen we allerlei soorten wild tegenkomen en genieten we van vergezichten over de Gelderse Vallei. En wilt u even een rustpauze inlassen, drink dan een kopje koffie met wat lekkers bij het Egelmeer of stop even bij de ’t Berghuis.